Er wordt op veel vlakken actie ondernomen om alles om ons heen te verduurzamen. Dit verduurzamen is geen modeverschijnsel maar een serieuze zaak voor de lange termijn. Een groene aarde is wat we willen en als het kan moet het allemaal niet al teveel kosten. Het bijzondere is dat na het verduurzamen van een woning de woonlasten ook daadwerkelijk omlaag gaan. Fossiele brandstoffen zijn duur, vervuilend en raken een keer op.

Woningen kunnen ‘s avonds heel goed verlicht worden met stroom die is gegenereerd via zonnecellen. Het verduurzamen van een woning begint vaak met het aanpakken van de zaken die geïsoleerd kunnen worden. Niet iedereen is in staat om zelf de zolder te isoleren. Wanneer er isolatie onder de vloeren of in de wanden moet worden gespoten is dit ook echt werk voor vakmensen want die zijn in het bezit van de juiste kennis en degelijke apparatuur.

Niet alleen bij de verkoop, maar ook bij het bouwen van een huis is een energielabel verplicht. De overheid kan een boete geven wanneer er geen geldig energielabel overlegd kan worden. Het energielabel woning voor een huis aanvragen is voor de eigenaar verplicht.

Het aanvragen kost niet veel tijd en een expert komt de gegevens ophalen die er nodig zijn om mee te kunnen gaan rekenen. Het energielabel geeft aan dat een huis groen is of rood in het verbruik, wat weer in direct verband staat met de vraagprijs. Woningen met een groen energielabel hebben meer waarde en stijgen ook sneller in waarde. Alle verduurzamende maatregelen hebben een dusdanige positieve invloed op de energieprestatie van de woning dat onder andere de stook rekening aanzienlijk lager uitvalt. Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor het groener maken van een woning. Het is verstandig om daar vooraf onderzoek naar te doen.