Ben je gek op varen en vaar je het liefst elke zomer? Dan is het de moeite waard om een boot of sloep aan te schaffen. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een boot of sloep.

Het behalen van je vaarbewijs 

Welke keuze je ook maakt, er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken bij beide keuzes. Zo moet je een vaarbewijs hebben om te kunnen gaan varen. Er zijn verschillende soorten vaarbewijzen, namelijk kleinvaarbewijs (KVB), Grootpleziervaartbewijs (GPb) en Beperkt groot vaarbewijs (BGVB). Welke je nodig hebt, hangt af van wat voor boot je wilt varen. Met het kleinvaarbewijs kan je met boten tot 25 meter lengte varen. Ondanks dat het een recreatie-vaarbewijs is kan je hiermee ook beroepsmatig varen. Echter is het beroepsmatig varen erg beperkt. Zo mag je maar maximaal 12 betalende passagiers meenemen. 

De opslag van je boot of sloep

Je hebt een plek nodig om je boot op te slaan. Als je dit in een opslagplaats doet heb je een aanhangwagen nodig waarop je boot kan. Niet elke auto heeft de mogelijkheid om een aanhangwagen te bevestigen aan de auto. Je kunt je boot ook in water laten, maar dan moet dit op een plek waar in de winter geen kruiend ijs kan ontstaan. Dit kan alleen op plekken waar dit toegestaan is. 

Kosten van een boot of sloep

De opslag van je boot of sloep is helaas niet gratis. Houd daarom rekening met de kosten voor stalling of liggeld. In een jachthaven betaal je ongeveer 1 euro per meter per dag als passantentarief. Liggeld is in een zomerseizoen ongeveer 30 tot 50 euro per m2. Voor een winterstalling betaal je gemiddeld 40 tot 60 euro per m2. Daarnaast betaal je kosten voor het behalen van je vaarbewijs. Dit is niet heel veel. Als je in een keer slaagt ben je hier ongeveer 66 euro aan kwijt.

Materiaal boot en sloep

Er zijn boten en sloepen van verschillende materialen te koop. Zo kan je kiezen uit onder andere polyester, hout, staal of aluminium. Een voordeel van aluminium is dat het sterk en licht is. Het is echter redelijk duur. Er zijn aluminium boten te koop en ook een aluminium sloep is een optie. Een stalen boot is beter bestand tegen winter en lichte ijsvorming. Een stalen boot of sloep is ook makkelijker te repareren bij schade dan een boot of sloep van polyester. 

Heb je nog nooit een boot gekocht? Ga dan na of je iemand kent die een boot heeft. Je kunt dan tips aan diegene vragen, zodat je de juiste keuze maakt.