Stiekem is een van de meest gestelde vragen aan interieuradviseurs wat voor type bank je moet kiezen. De meesten vinden de keuze tussen een gewone bank en hoekbank een lastige keuze. En dat is begrijpelijk, want dit meubel koop je voor vele jaren en niet voor een korte periode. Daarbij is een bank die de vorm van een hoek heeft vaak moeilijker te stylen en daar lopen de mensen op vast. Want hoe ga je met deze hoek om en hoe richt je dan de rest van de kamer in?

Ook bij een hoekbank geldt: meten is weten

Het is cliché en het komt waarschijnlijk vaak terug als je op zoek bent naar veranderingen in je interieur, maar meten is en blijft weten. In de winkel kan een hoekbank er prima uit zien op het oog, maar dat zegt niets over hoe deze bank in jouw ruimte thuis past. Een veelgehoorde klacht is dat de bank bij het plaatsen thuis ineens immens groot lijkt en eigenlijk te groot is. De beste methode om thuis te meten is om dit met kranten of met dozen inzichtelijk te krijgen. Zo zie je daadwerkelijk hoeveel ruimte de bank inneemt en of je voldoende loopruimte overhoudt.

Een hoekbank neemt meer ruimte in dan een gewone 3-zitsbank. Eigenlijk wordt voor kleine ruimtes om die reden dan ook vaak een gewone bank geadviseerd en daar eventueel een hocker bij te plaatsen. Zo kun je jouw ruimte makkelijker indelen en hem aanvullen met een fauteuil.

Zowel voor een gewone bank als hoekbank is het model belangrijk

Natuurlijk is de grootte en het aantal zitplaatsen belangrijk, maar ook het model is een onderdeel van jouw keuze. Je kunt kiezen voor een model op pootjes met een smalle leuning die kleiner lijkt dan een brede leuning die plat op de grond staat. Dit kan in een ruimte een verschil maken als je het hebt over de beleving. Vooral in een kleinere woonkamer en zeker als je de keuze wil maken voor een bank met een hoek, is het aan te raden om te kijken naar smalle leuningen en een model op poten.

Zo kies je jouw bank of hoekbank

Hieronder tref je een kort stappenplan aan om tot de feitelijke keuze te maken.

  1. Hoeveel zitplekken heb je nodig en wat is de functie van de bank? Wil je kunnen loungen, waar staat de TV en hoe ga je om met visite?
  2. Bekijk op de website eens verschillende banken en hoe deze ogen. Kijk naar de poten en de smalle leuningen en probeer inzicht te krijgen in de ruimte door deze met dozen of kranten uit te werken.
  3. Ga vervolgens proef zitten op een aantal banken en kijk vervolgens verder naar de mogelijkheden. Veelal hebben de winkels namelijk niet alle modellen staan en heb je online meer keuzes.

Zo kun je een ideale keuze maken voor een gewone bank, een elementbank of een hoekbank doordat je gerichter zoekt en ook daadwerkelijk naar de ruimte kijkt en niet alleen naar de bank.