Tijdens de zoektocht naar zonnepanelen kom je veel informatie tegen. Elke website heeft een verkooppraatje klaarstaan op de voorpagina. Maar er moeten toch ook nadelen aan zitten? Om de aanschaf van zonnepanelen te overwegen staan de nadelen (en oplossingen) van zonnepanelen hieronder.

Investering

Het aanschaffen van zonnepanelen is niet niks. Je moet er wel even voor in de portemonnee kijken. Het is daarom goed om even naar je financiële situatie te kijken. Een overstap naar zonne energie verdien je gemiddeld in 7 jaar terug. Kijk eens naar de mogelijkheden. Misschien lukt het om subsidie aan te vragen bij de gemeente. Daarnaast verhoogt het de waarde van je huis. Mocht je na een paar jaar het huis willen verkopen, dan gaat de prijs omhoog doordat gebruik wordt gemaakt van duurzame energie. Het aanschaffen van zonnepanelen is dus niet niks, maar door de overstap naar duurzame energie verdien je het na een paar jaar allemaal weer terug.

Zichtbaar

Wanneer panelen op de woning worden geplaatst zal dit niet onopgemerkt blijven. Dit nadeel zat niet voor iedereen gelden, omdat het op sommige daken uit het zicht kan worden geplaatst, maar in de meeste gevallen kun je het vanaf de straat zien. Soms kan zelfs de hele wijk de bedekte daken zien. Sommige mensen vinden dit niet heel mooi, maar het straatbeeld verandert de laatste jaren flink. De zonnepanelen zijn haast niet meer weg te denken zegt veranderstroom. Om het contrast toch wat te verzachten worden tegenwoordig ook zwarte zonnepanelen aangeboden. Bij donkere daken vallen de panelen dan minder op. Vogelnesten  Zonnepanelen worden boven het dak geplaatste. Bij golvende dakpannen wordt hierdoor een holle ruimte gecreëerd. Hierdoor zien vogels een kans om te nestelen en heb je kans op duiven, kraaien of kauwen onder zonnepanelen. De vogels kunnen uw panelen en dak beschadigen. Ook zorgt het nestmateriaal voor verstopping in de dakgoot, beperkte ventilatie en brandgevaar. De toename van de vogels zelf kan natuurlijk voor geluidsoverlast zorgen. Soms zelfs voor een tuin vol vogelpoep. Om vogelnesten tegen te gaan kunt u vogelwering aanschaffen. Dit is vergelijkbaar met een dakbeschot tegen vogels, maar dan geplaatst onder het zonnepaneel. Door het aanschaffen van zonnepanelen vogelschroot en bevestigingsmateriaal, kun je dus toch genieten van duurzame energie zonder overlast. Meterkast De overstap op zonne energie brengt ook een paar technische handelingen met zich mee. Bij het nemen van meer dan 3 grote panelen, moet er een nieuwe groep worden aangesloten in de meterkast. Dit is niet een klusje wat je makkelijk zelf kunt knutselen. Hier moet je dus even onderzoek naar doen, materialen verzamelen en eventueel iemand inhuren. Er gaat dus wat tijd en geld inzitten. Maar als je het vergelijkt met de tijd en het geld die in het hele project worden gestoken, valt het hartstikke mee en is het een slimme investering. Het doel is natuurlijk om het geld terug te verdienen door het verlagen van de vaste lasten. Je moet maar zo zien dat bij elke klus bijzaken komen kijken.