Bent u al een tijdje bezig met de verbouwing of renovatie van uw woning, bedrijfspand of een ander gebouw? Of staat u op het punt om te beginnen. Er is altijd een kans dat u asbest tegenkomt. Bij vermoedens of onzekerheden raden wij u altijd aan om het gesprek aan de gaan met een expert. U bent in veel situaties zelf verplicht om asbest te laten onderzoeken. In dit artikel bespreken we de regelgeving rondom asbest en het verplichte onderzoek.

Wat is asbest?

Allereerst zoomen we in op asbest. Wat is asbest en wat wordt daar precies mee bedoeld? Asbest is in de praktijk meer een term die een aantal mineralen omschrijft. Deze mineralen bestaan uit zeer fijne vezels en ontstaan als natuurlijk product. Asbest wordt voornamelijk gewonnen in Zuid-Amerika en in Rusland. Tot en met 1993 werd asbest veel gebruik in de bouw omdat het materiaal handige eigenschappen bevat. Het is erg slijtvast en daarnaast bestand tegen hoge temperaturen.

De mogelijke gevolgen

Na grondig onderzoek is gebleken dat de microscopische asbestvezels schadelijk zijn voor onze gezondheid. Het kan mogelijke klachten veroorzaken zoals kortademigheid, last van de keel of erger; kanker. De gezondheidsrisico’s zijn gebaseerd op de mate van blootstelling. Bent u voor langere periode in aanraking gekomen met losse asbestvezels? Dan zijn de risico’s groter en is er logischerwijs een grotere kans op gezondheidsklachten.

De specialist voor uw asbestprobleem

Weet u niet zeker of er in uw woning, bedrijfspand of ander gebouw asbest aanwezig is? Of heeft u simpelweg vermoedens van asbest? Schakel dan altijd direct een asbest adviesbureau in. In de zoektocht naar een geschikte partner is het belangrijk om te kijken naar de benodigde certificaten. Een gecertificeerd bedrijf is bevoegd om uw asbestprobleem in kaart te brengen. Daardoor wordt voor u de benodigde aanpak geformuleerd en kunt u of een asbest verwijderaar de veilige woon- of werkomgeving creëren.

Flamant is een asbest adviesbureau. Met meer dan twintig jaar ervaring weten zij exact wat er nodig is om de situatie goed in kaart te brengen. Naast inventarisaties, verzorgen zij ook analyses en luchtmetingen. Schakel Flamant in voor een NEN 2991 risicobeoordelingsonderzoek en de eindcontrole na een asbestsanering.